Opphetet debatt i Polen knyttet til forslag om ny LHBTIQ-livgivning

Foto: Krzysztof Kowalik fra Unsplash
Foto: Krzysztof Kowalik fra Unsplash

Minst 300 mennesker samlet seg foran landets nasjonalforsamling torsdag kveld, ifølge avisa Gazeta Wyborcza.

Demonstrantene veivet med regnbueflagg, mens andre holdt plakater med tekster som «Kjærligheten kjenner intet kjønn». Det skriver Dagen.

Landets folkevalgte holdt torsdag debatt om forslaget, som ble sendt inn av konservative aktivister. Det bærer navnet «Stopp LHBT+», og har som mål å forby «promotering» av likekjønnede ekteskap og pride-parader.

En av aktivistene som presenterte forslaget, Krzysztof Kasprzak, startet sin tale til de folkevalgte med å beskrive LHBT+-samfunnets kamp for rettigheter som en form for diktatur.

Opphetet debatt

Han sammenlignet den med nazismen, og anklaget den for å forsøke å «velte den naturlige orden og bringe redsel».

Venstreorienterte Wlodimierz Czarzasty, en av talspersonene i forsamlingen, kalte talen for den «mest motbydelige» han har hørt i de to årene han har hatt vervet.

Det fikk imidlertid støtte fra enkelte høyreorienterte folkevalgte. Piotr Kaleta fra regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) viste fram bilder som angivelig var fra pride-parader, som han beskrev som sjokkerende.

– Vi vil ha normalitet i Polen. Om dere anklager oss for å stå fast i middelalderen, så har vi lyst til å være i middelalderen, sa han.

Uklar vei videre

Politikerne skal fredag avgjøre om forslaget skal avvises, eller om arbeidet med det skal fortsette. Det er uklart om forslaget har støtten til å gå videre.

En gruppe opposisjonelle, fra venstresida, sentrum og også fra en konservativ gruppe, fordømte forslaget som inhumant, homofobisk eller som brudd på landets grunnlovsfestede forsamlingsrett.

Det er også uklart om regjeringen ønsker nok en front å krangle med EU på. I juli gikk EU til rettslige skritt mot regjeringene i Ungarn og Polen som følge av det som blir sett på som LHBT+-fiendtlige tiltak.

Ungarn innførte en såkalt anti-pedofililov, som blant annet kriminaliserer «oppfordringer» til homoseksualitet.

En tredel av regionene i Polen har vedtatt å kalle seg LHBT-frie soner de siste årene. EU-kommisjonen mener dette er et brudd mot antidiskrimineringslover, og noen regioner har snudd.

Amnesty raser

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International oppfordret dem til å ikke støtte forslaget, og ber dem innse at «kjærlighet er kjærlighet».

Amnesty beskriver videre forslaget som hatefullt, diskriminerende og som et hinder for folks forsamlingsrett.

– Slike restriksjoner er uakseptable, tordner organisasjonen.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter