Lippestad: Gir ingen mening å definere kjønn

Foto: Chris Murray Unsplash
Foto: Chris Murray Unsplash

I forrige uke gikk Unge Sentrum-leder Espen Oseid Danielsen ut i et innlegg i Dagen der han foreslår å definere kjønn basert på biologi.

Oseid foreslår å definere en kvinne som «en voksen jente som er født med et kvinnelig kjønnsorgan, XX-kromosomer og en kropp som naturlig er ment til å kunne bli gravid, bære og føde et barn, etter å ha blitt tilført en manns sperma».

Partileder i Sentrum, Geir Lippestad, avventet å svare da saken ble kjent i forrige uke, i påvente av at saken skulle behandles i partiets sentralstyre.

Nå svarer Lippestad i en tekstmelding til Dagen:

– Det å på generelt grunnlag forsøke å definere hva en kvinne eller mann er, gir ikke mening, da det rett og slett er noen blant oss hvor det ikke er mulig.

– Vi i Partiet Sentrum er mer opptatt av å diskutere hvordan den medisinske oppfølgningen av og holdninger til transpersoner kan bli bedre.

Bakgrunnen for Oseids definisjon er blant annet nyheten om at minst én person skal ha skiftet kjønn for å komme inn på et prestisjestudium ved NTNU i Trondheim.

Lippestad mener likevel ikke at en biologisk definisjon er løsningen på problemet.:

– At noen utnytter en manglende definisjon av mann eller kvinne til å skaffe seg fordeler ved opptak til skole eller i idretten, er en uting. Vi er sikre på at oppstår det reelle tvilstilfeller, vil medisinske vurderingene i det konkrete tilfelle ha mere for seg enn generelle definisjoner. Vi ser at dette fungerer blant annet i idretten.

Lippestad mener det er manglende aksept for transpersoner som er utfordringen, ikke mangel på en nærmere definisjon.

– Transpersoner i Norge er en diskriminert og utsatt gruppe. Jeg har selv flere venner i miljøet som står i hets, diskriminering og opplever vold. Det er manglende aksept for gruppen som er utfordringen, ikke en nærmere definisjon.

Partiet Sentrum har programfestet at helsetilbudet til personer med kjønnsinkongruens skal styrkes, og at partiet vil fremme tiltak for å fremme LHBTI-personers psykiske helse.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter