Krisen i den katolske kirken i Tyskland kan føre til splittelse

Veiskille
Bilde av Einar Storsul fra Unsplash

Denne siste uken har 110 tyske kirker demonstrerte mot Vatikanets holdning til homofili, ved å velsigne likekjønnede par. Aksjonen kom som en reaksjon på Vatikanets forbud mot velsignelse av likekjønnede parforhold, som ble offentliggjort i et dekret i mars. Det skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Dekretet kom fra Kongregasjonen for troslære (CDF), som er en del av Den katolske kirke sentrale forvaltning. Etter at spørsmålet om kirkens makt til å velsigne likekjønnede ekteskap ble diskutert, konkluderte de negativt. CDRs leder, Kardinal Luis Ladaria, uttalte følgende:

«Til tross for positive elementer, kan ikke Gud velsigne en synd».

Det var ikke bare homofiles rettigheter aksjonen markerte støtte for. Samme dag ble også ugifte, samboende par og fraskilte velsignet i de tyske kirkene.

Ikke uten reaksjoner

Også Vårt Land omtaler nå krisen i den katolske kirken i Tyskland som er skapt av liberale prester. og som i ytterste konsekvens kan føre til splittelse.

Før aksjonen hadde noen av prestene som skulle delta blitt truet på livet, og forskjellige steder i landet måtte politiet holde øye med kirkene av frykt for uroligheter. Det skal imidlertid kun ha vært fredelige demonstrasjoner i de tyske byene.

Vatikanets støttespillere krever at prestene som støttet aksjonen, skal bannlyses. Og på nettet er det opprettet klageskjemaer, hvor det er mulig å rapportere inn prestenes navn, som sendes videre til den ansvarlige biskop eller direkte til Vatikanet.

I Tyskland er katolikker bekymret for splittelsen. Jesuittprest Bernd Hagenkord oppfordrer partene til å gjennomføre en «verbal nedrustning».

– Tonen er blitt mer rå, og i stedet for å debattere, går partene hardt ut mot hverandre, sier presten til den tyske avisen Domradio.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter