Kanselleringskultur ved tyske universitet

Foto: Christian Wiediger fra Unsplash
Foto: Christian Wiediger fra Unsplash

Den tyske biologen og doktorgradskandidaten Marie-Luise Vollbrecht skulle holde en forelesning ved Humboldt-universitetet i Berlin tidligere denne måneden under et åpent hus-arrangement, men protester fra woke-aktivister førte til at forelesningen ble avlyst «av sikkerhetsmessige årsaker». Det skriver Document.no.

Vollbrechts foredrag handlet om kjønnsidentitet og allerede kunngjøringen av foredraget hadde utløst kritikk.

Universitetsledelsen fryktet at foredraget ville føre til demonstrasjoner. Vollbrechts sentrale tese er at det bare er to kjønn og at disse beholdes til livets slutt.

– Avlysningen hadde ingenting med innholdet i forelesningen å gjøre, sier en talsmann for universitetet til avisen Tagesspiegel.

Blant andre hadde en studentforening og nettsiden Siegessäule kritisert foredraget.

Vollbrechts foredrag har tittelen «Geschlecht ist nicht (Ge)schlecht, Sex, Gender und warum es in der Biologie zwei Geschlechter gibt».
Kritikere anklager henne for å ha en fiendtlig, marginaliserende holdning til transseksuelle.

Marie-Luise Vollbrecht fikk senere holde foredraget for en fullsatt sal, men behandlingen hun er blitt utsatt for har fått henne til å kunngjøre et rettslig etterspill, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hun mener at saken viser at både ytringsfriheten og den vitenskapelige friheten er under press, og at hun med avlysningen av foredraget er blitt ærekrenket:

– Medieinteressen har ført til en intensivering av offentlige karakterdrap, ærekrenkelser og fornærmelser både på nettet og i det virkelige liv.

Gjennom den amerikanske crowdfunding-plattformen GoFundMe klarte hun å samle inn 15.000 euro til rettssaken på én dag. Hun etterlyste at folk står opp mot at ytrings- og vitenskapelig frihet trues og hevder at forelesningen ble avlyst rett og slett fordi hun hadde støttet kvinners rettigheter og kritisert debatten om kjønnsidentitet.

Marie-Luise Vollbrechts foredrag er blitt holdt på YouTube. Det er i skrivende stund sett av omkring 132 000 mennesker. Det blir ikke sagt et ord om transseksualitet i foredraget.

Så der er det, det etterlengtede beviset på at «Cancel Culture» eksisterer. «Is Free Speech in Danger on University Campus?» er tittelen på studien, som verdens sjefredaktør Ulf Poschardt er så henrykt over at han dedikerer en tweet til den etter at FAZ tidligere hadde rapportert. Tenor: Studenter vil avskaffe ytringsfriheten.

En undersøkelse ved Goethe-universitetet i Frankfurt am Main viser at minst en tredjedel av studentene finner det legitimt å forby «kontroversielle foredragsholdere» eller bøkene deres og at det er «kontroversielt» å avvise innvandring eller å kritisere islam.

Det er engelsk teksting av foredraget:

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter