Guatemala vil forby likekjønnede ekteskap

Foto: Nick Karvounis fra Unsplash
Foto: Nick Karvounis fra Unsplash

Loven vil også forby undervisning i seksuelt mangfold i skolen og øke fengselsstraffene for kvinner som søker abort. Abort er forbudt i Guatemala unntatt i tilfeller der kvinnens liv er i fare, melder BBC.

For å tre i kraft, må loven fortsatt undertegnes av Guatemalas president, Alejandro Giammattei.

«Life and Family Protection Law» ble vedtatt av et overveldende flertall i den konservativt ledede kongressen. Bare åtte av 160 stemte mot forslaget.

Mann og kvinne

I henhold til loven vil kvinner som «har fremkalt sin egen abort eller gitt samtykke til en annen person for å utføre den» risikere minimum fem års fengsel, men straffene kan bli mye høyere, skriver BBC.

Loven slår også fast at skolene skal ha forbud mot å lære elever at «alt annet enn heteroseksualitet er normalt».

En av lovgiverne som støttet lovforslaget, Patricia Sandoval, sa at «under begrepet familie forstår vi foreningen mellom en mann og en kvinne.»

Guatemalas talsmann for menneskerettigheter, Jordán Rodas, kalte det et brudd på menneskerettigheter og et «tilbakeslag til frihet» og lovte å utfordre forslaget.

Leder av opposisjonen Lucrecia Hernández oppfordret president Giammattei til å nedlegge veto mot loven, og hevdet at den var grunnlovsstridig.

Vil ikke skrive under

Guatemalas president Alejandro Giammattei sier at han vil legge ned veto mot lovforslaget. Han kaller det grunnlovsstridig og i strid med internasjonale konvensjoner.

Lovforslaget som ble gjenopplivet av det konservative Viva-partiet etter å ha blitt lagt på is i 2018, ble vedtatt sent tirsdag av et overveldende flertall i kongressen.

– Jeg har snakket med presidenten for det lovgivende organet for å be om at kongressen skrinlegger denne loven, og hvis den ikke er det, har jeg bestemt at hvis denne loven når mitt kontor vil det bli nedlagt veto, sa presidenten i en videosending på nasjonale nettverk.

Giammattei sa at lovforslaget ikke hadde blitt støttet av administrasjonen hans, og at han ikke kunne støtte det fordi det ville bryte med to internasjonale konvensjoner som Guatemala har underskrevet, så vel som landets grunnlov.

Presidenten kunngjorde sine intensjoner om å nedlegge veto mot lovforslaget bare timer etter å ha vært vertskap for et arrangement med evangeliske pastorer der han erklærte Guatemala som «pro life- hovedstaden i Iberoamerica».

Giammatteis anbefaling om å sette lovforslaget på sidelinjen vil bli diskutert i kongressen neste uke. Hvis to tredjedeler av de 160 lovgiverne stemmer for å fremme lovforslaget, vil det bli sendt til presidentens skrivebord.

 

Norge idag

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter