Frankrike liberaliserer sin abort- og bioteknologilov

Foto: Maria Oswalt fra Unsplash
Foto: Maria Oswalt fra Unsplash

Den franske nasjonalforsamlingen har denne måneden godkjent en liberalisert bioteknologilov som innebærer vidtrekkende liberalisering.

Blant annet vedtok nasjonalforsamlingen statsfinansiert assistert befruktning for lesbiske par og enslige kvinner. Men endringen som har fått størst oppmerksomhet, er en lovendring som åpner for at ufødte babyer vil kunne aborteres når som helst i svangerskapet, skriver Lifesitenews.

Dagens abortlov i Frankrike åpner for selvvalgt abort fram til 12. uke i svangerskapet. Lovendringen foreslår å gjøre abort lovlig gjennom hele svangerskapet for mødre i «psyko-sosial nød».  Lifesitenews skriver at kun 101 av totalt 577 medlemmer av nasjonalforsamlingen var med på å stemme over lovendringen, hvorav 60 stemte for og 37 mot.

Fransk lovgivning, som minner om USAs, medfører at saken nå går videre til senatet, som er det andre kammeret i Frankrikes parlament. Senatet, hvis medlemmer er indirekte valgt, har imidlertid langt mindre innflytelse enn nasjonalforsamlingen. Hvis senatet sier nei, er det regler som etter tradisjonen gir nasjonalforsamlingen det endelige ord.

Alliance Vita, en fransk ja-til-livet-organisasjon, har uttrykt bekymring over at «psyko-sosial nød» er svært vanskelig å måle, og at det dermed åpner opp for at kvinner kan få innvilget abort på et hvilket som helst grunnlag.

Organisasjonens talsmann, Tugdual Derville, kommenterte avgjørelsen slik:

Those who know that it has NEVER been possible to verify distress, that was the former motive for voluntary abortion, will understand where the trap lies.”

I følge LifeNews ber talspersoner for organisasjoner lovgiverne i nasjonalforsamlingen om å trekke tilbake vedtaket og i stedet utrede årsakene til, betingelsene for og konsekvensene av aborter utført de siste 20 årene.

Biskop Bernard Ginoux fra Montaubans kommentar på Twitter, kort tid etter at resultatet av avstemningen ble offentliggjort, uttrykker vedtakets ånd i et nøtteskall:

“# Nasjonalforsamlingen vedtak: Dette er hvordan sivilisasjoner dør og hvordan et folks ånd blir redusert til ingenting. De som kommer etter oss er i stor fare.”

https://twitter.com/mgrginoux/status/1289510143793668097?s=20

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter