Skeive studenter ber UIB avslutte bruk av lokaler som tilhører NLM

Foto: Kate Sade fra Unsplash
Foto: Kate Sade fra Unsplash

Foreningen Skeive Studenter reagerer på at Universitetet i Bergen denne høsten leier lokaler i Bergen sentrum som er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband for å kunne tilby fysisk undervisning. Et av lokalene UiB leier, er Salem Konferansesenter. Det er eid av Salem eiendom, og holder til på samme adresse som Salem misjonskirke. Både Salem eiendom og Salem misjonskirke knyttes til (NLM). Det er Khrono.no som skriver dette.

“Det er mange religiøse miljø som har litt uheldige meninger om skeive”, sier nestleder i Skeive Studenter Bergen, Niko Grimm til Khrono:

 Salem har lov til å ha de meningene de har. Men vi er redd for at både skeive studenter og skeive ansatte ikke føler seg komfortable med å ha forelesninger der.

Ville ikke møtt

Ifølge Khrono ble saken nevnt i universitetsstyremøtet denne uken, der studentrepresentant Gard Skulstad Johanson tok til orde for at man i fremtiden bør se etter andre lokaler enn Salem.

— Menigheten i Salem tar blant annet til orde for konverteringsterapi, sa Johanson.

Grimm sier at Skeive Studenter er redd for at studenter ikke kommer til å møte til undervisning, og at ansatte kommer til å bli sykmeldt fordi de ikke ønsker å være i lokalet, og sier:

Selv har jeg nå studert i fire år ved UiB, og føler at jeg er trygg der. Men dersom jeg var førsteårsstudent hadde jeg ikke møtt i Salem.

Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, sier til Khrono at innspill som Skeive Studenter kommer med, er noe UiB tar på alvor:

Utgangspunktet vårt er at vi ønsker å tilby fysisk undervisning. Salem er et godt og egnet lokale. Det å finne store og gode lokaler i sentrum er ikke så lett.

Salem konferansesenter har flere konferanserom. Det største har, utenom koronatid, plass til opp til 650 mennesker.

— Er det ikke denne høsten snakk om enten fysisk undervisning i Salem eller så digital undervisning, Grimm?

— Det er bra med så mye fysisk undervisning som mulig. Men det er UiB sin jobb å finne egnede lokaler. Mange skeive har opplevd trakassering i religiøse miljø, sier nestlederen.

Samdal sier at UiB ikke, så langt hun er kjent med, har fått reaksjoner fra ansatte på at lokalene i Salem er i bruk, og sier til Khrono:

Mange bygg blir brukt på ulike vis. Men det som er viktig er at det er UiB sin virksomhet som går for seg når vi leier lokale.

Khrono skiver at studentene i Bergen er ikke de første som reagerer på undervisning i religiøse lokaler.

I fjor reagerte studenter ved Universitetet i Agder (UiA) på at UiA leide lokaler hos filadelfiakirken. Filadelfia er en del av pinsemenigheten, som ikke aksepterer homofili.

— Vi mener UiA må ta ansvaret for at alle studenter føler seg velkommen. De må være mer bevisst på hvem man leier lokaler av og hvilke lokaler man bruker. UiA må slutte å leie hos organisasjoner som ikke ønsker visse type mennesker, sa leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA), Benedicte Nordlie, til Khrono.

Det ble også bråk da Universitetet i Sørøst-Norge hadde sin store åpningsfest hos Brunstad Church. Førsteamanuensis Heidi Biseth oppfordret den gang til å boikotte festen, og sa at som universitet har man et samfunnsansvar om å si i fra og stå opp mot verdier og handlinger i samfunnet man mener er feil.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter