Finnmark dropper regnbuefarger på skolesekk

Foto: T Hwang fra Unsplash
Foto: T Hwang fra Unsplash

Avgjørelsen falt i hovedutvalget for samferdsel i Finnmark fylkeskommune i går, melder Altaposten.

Høyre, Fremskrittspartiet og Industri- og næringspartiet fremmet forslaget om at «sekkene skal være nøytrale», som ble vedtatt.

– Det betyr at vi ikke ønsker å ha et politisk budskap på skolesekkene, sier utvalgsleder Odd Erling Mikalsen (Frp) til Altaposten.

Å dele ut en skolesekk med signalgul farge og varseltrekant, slik at nye skolebarn skal synes i trafikken, er vanlig flere steder i Norge.

Men de siste to årene har Troms og Finnmark fylke hatt regnbuefarger i varseltrekanten på sekkene sine. Det har vakt lokal strid, som også har skapt nasjonale overskrifter.

Årsaken er likheten med regnbueflagget, som er symbolet på den brede LHBTQ-bevegelsen.

I Norge er flagget kanskje mest synlig under Pride-feiringer, som arrangeres av Foreningen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).

Kritikere mener det gjør flagget til et politisk symbol, som er tett koblet til FRIs politiske program.

Allerede i 2022 flagget styremedlem i Alta KrF, Karin Arnesen Hamnevoll, uro i pressen.

«Heller ikke pride-flagget har noe på skolesekken å gjøre på en offentlig innkjøpt sekk av denne grunn at regnbueflagget med seks farger er et politisk symbol», skrev hun i I Norge IDAG.

«Alle er ikke enige med det budskapet som Pride og FRI representerer», utdypet Hamnevoll overfor TV2.

Også den mye omtalte KrF-profilen Truls Olufsen-Mehus engasjerte seg. På sin Facebook-side omtalte han regnbuefargene på sekkene som «politiske Pride-symboler».

 På vegne av foreldre i Finnmark takker jeg for klarsynt og rettferdig politisk vedtak. Politiske kampsymboler har som jeg har sagt i to år, ingen ting på barns skolesekk å gjøre, sier Truls Olufsen-Mehus til Verdinytt etter onsdagens vedtak.

Det er kun Finnmark som vedtok å fjerne regnbuefargene fra sekkene på onsdag.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter