EU truer Ungarn med bøter etter omstridt homolov

Budapest, Ungarn
Foto: Pixabay fra Pexels

Ungarns lov som begrenser unges adgang til informasjon om homofili, transpersoner og kjønnsskifte, møtes med fordømmelse fra flere kanter. Sist ut er EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, som kaller loven «en skam».

– Den ungarske loven er en skam. Jeg har bedt de ansvarlige kommissærene skrive et brev til ungarske myndigheter der vi uttrykker vår juridiske bekymring før loven trer i kraft, sier kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, onsdag.

– Loven diskriminerer åpenbart folk på grunn av deres legning. Jeg vil bruke kommisjonens myndighet til å sikre alle EU-borgeres rettigheter, legger hun til.

Kan føre til bøter

I forbindelse med et ministermøte i Luxembourg tirsdag har 14 EU-land bedt kommisjonen ta tak i saken. EU-kommisjonen kan gå til sak dersom den mener et medlemsland bryter unionens lover. Dersom landet ikke kommer med et tilfredsstillende svar innen en gitt tidsfrist, kan saken gå videre til EU-domstolen og kan føre til bøter.

Loven forbyr fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn. Det rammer blant annet bøker, filmer og undervisningsmateriell.

Det blir også forbudt med reklame som fremstiller homofile og transpersoner som vanlige medlemmer av samfunnet. (NTB)

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Medisin

Skottland responderer på Cass-rapporten

Skottlands regjeringsparti Scottish National Party (SNP) suspenderer bruken av pubertetsblokkere i en stor helomvending, etter å ha lest en knusende britisk rapport av barnelegen Hilary