Bør hjernedøde kvinner kunne bli brukt som surrogatmødre?

Foto: Fakurian Design fra Unsplash
Foto: Fakurian Design fra Unsplash

Professor i filosofi ved Universitet i Oslo, Anna Smajdor, høster internasjonal oppmerksomhet etter at hun foreslo at hjernedøde kvinner bør kunne brukes som surrogatmødre. Det skriver Document.no.

Document.no skriver videre:

Den norske nettavisen Teknokratiet forteller at professoren fikk ideen av å lese om gravide hjernedøde kvinner som holdes i live for å bære frem barnet. Som eksempel bruker hun den portugisiske idrettsstjernen Catarina Sequeira som fødte en sønn tre måneder etter å ha blitt erklært hjernedød.

Holdt kunstig i live for sønnen

Sequeira som var en internasjonal idrettsstjerne, fikk et astmaanfall i 19. uke og ble lagt i koma. Tilstanden ble forverret og i løpet av dager ble hun erklært hjernedød. I 56 dager ble hun holdt kunstig i live for å gjøre det mulig for sønnen Salvador å overleve i livmoren. Han ble forløst etter nesten 32 ukers graviditet. Dette var annet tilfelle at en baby ble født av en hjernedød mor i Portugal.

Provoserende og støtende?

Å føde byr ifølge Smajdor på både lidelse og fare. Det kan unngås om man setter jobben bort til en som mangler bevissthet. Ifølge norsk lov er man juridisk død når hjernen har sluttet å fungere.

– Smajdor er klar over at ideen både kan støte og provosere, men at mulighetene er så gode at man bør vurdere det allikevel. Barnet vil være tryggere enn i en levende mors mave siden den døde ligger stille og ikke utsettes for farer som dårlig mat og trafikk. Dessuten vil den biologiske mor kunne leve livet som vanlig og for eksempel fortsette å drikke og røyke…, skriver den norske nettavisen Teknokratiet.

Satser på de hjernedøde

Forslaget kommer opprinnelig fra den israelske filosofen Rosalie Ber, ifølge Journalen. Hun mente at man bør kunne bruke kvinner i langvarig koma som surrogatmødre for ufrivillig barnløse, men det ser Smajdor utfordringer ved ettersom det er mulig å våkne under eller etter graviditeten.

Smajdor satser derfor på de hjernedøde. Artikkelforfatteren som er av den gamle skolen, holder fremdeles en knapp på de mer oppegående.

Cogito, ergo sum, som han sa den gamle franskmannen.

 

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter