Bakeren Jack Phillips vant rettssak mot homofilt par, men tapte mot transperson

Foto: Ulysse Pointcheval fra Unsplash
Foto: Ulysse Pointcheval fra Unsplash

Fem år etter å ha vunnet forrige rettssak er den kristne bakeren Jack Phillips tilbake i medienes søkelys. Begge gangene har han vært i vinden for det motstanderne hans mener er diskriminering. Det skriver avisen Dagen.

Phillips eier bakeriet Masterpiece Cakeshop i den amerikanske delstaten Colorado. I 2018 ble han saksøkt av en transkvinne da han nektet å lage en skreddersydd kake til henne.

Kake i transfarger

Autumn Scardina, som er transperson, saksøkte Phillips etter at han ikke ville lage en kake som skulle brukes i feiringen av at hun hadde skiftet kjønn fra mann til kvinne.

Kaken skulle være rosa inni og blå utenpå, og ha samme farge og utseende om trans-flagget.

 

Da Phillips nektet å etterkomme ønsket gikk Scardina, som er advokat av yrke, til søksmål mot Phillips for diskriminering.

Det melder flere medier, deriblant nettavisen Christian Today og New York Post.

Avviser ytringsfrihetsargument

Phillips på sin side argumenterte med loven om ytringsfrihet, og mente at ingen skal kunne kreve at han skal lage en kake som strider mot hans religiøse overbevisning.

Lagmannsretten i Colorado avgjorde at avslaget fra Phillips om å lage kaken ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre, og de dømte i 2021 i Scardinas favør.

Phillips anket avgjørelsen, og i forrige uke kom kjennelsen som avviste Phillips anke.

Vant sak mot homofilt par

Det er ikke første gang Phillips har havnet i mediene søkelys etter å ha nektet å bake en kake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også i 2012 ble det mediestorm da den samme bakeren nektet å lage en bryllupskake til et likekjønnet bryllup, som Dagen har skrevet om tidligere.

Phillips har uttrykt at han ikke har noe i mot å lage og selge kaker til homofile, men at han ikke ønsker å lage en kake som uttrykker at homofili er greit.

Ikke diskriminering

Paret svarte ved å saksøke Phillips for diskriminering, og saken gikk hele veien til Høyesterett i USA.

I 2017 ble han frikjent da Høyesterett besluttet at hans religiøse tro ikke var i strid med Colorados antidiskrimineringslov.

Forsvarte grafisk designer

Det er ikke bare kaker som har ført til konflikt mellom konservative kristne og LHBTQ-personer i USA.

I desember 2022 talte Jack Phillips til en folkemengde utenfor Høyestrettsbygget i Washington D.C i forbindelse med en sak der en kristen grafisk designer hadde blitt saksøkt for å ha nektet å designe en bryllupsnettside til et homofilt par.

– Korstog

I Phillips’ rettssak mot Scadrina har Phillips blitt representert av den kristenkonservative organisasjonen Alliance Defending Freedom.

De er skuffet over utfallet:

– Ytringsfrihet er for alle. Ingen skal tvinges til å uttrykke et budskap som bryter med deres kjernetro, sa seniorrådgiver i organisasjonen, Jake Warner, til The Christian Post.

– For over et tiår siden begynte statsansatte i Colorado å gå etter Jack, og de misbrukte statens lover for å tvinge ham til å si ting han ikke tror på. Så fortsatte en aktivistadvokat dette korstoget, sa Warner.

Advarsel på hjemmesiden

Phillips opprettet bakeriet Masterpiece Cakeshop i 1993, og han spesialiserer seg på å lage skreddersydde kaker i unike design.

På bakeriet hjemmeside står det nå en setning under bildene av kakene:

«Masterpiece Cakeshop vil gjerne lage skreddersydde kaker for alle mennesker. Men som mange andre kakekunstnere så kan ikke Jack lage kaker som uttrykker budskap eller feirer hendelser som er i konflikt med hans religiøse tro».

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Camylla Battani fra Unsplash

Venstre vil tillate surrogati i Norge

Venstre la torsdag fram følgende forslag: * Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å tillate samtidig egg- og sæddonasjon for enslige og par. * Stortinget ber

Foto: Rubaitul Azad fra Unsplash

El Salvador forbyr kjønnsideologi i skoleverket

President Nayib Bukele forbyr alt utdanningsmateriell som inneholder såkalt kjønnsideologi fra offentlige skoler og universiteter i El Salvador. Det skriver Document.no. FDocument.no skriver at forbudet