Liturgi for transpersoners kjønnsskifte?

Foto: Sylvain Brison fra Unsplash
Foto: Sylvain Brison fra Unsplash

Transkvinnen Elin Stillingen samarbeider med prost i Den norske kirke om å lage ny liturgi for overgangen hun har vært gjennom. Til Vårt Land forteller hun at ser fram til seremonien.

Stein Ovesen er prost i Den norske kirke på Toten. Den siste tiden har han jobbet sammen med Elin Stillingen for å utarbeide en liturgi for en slik navneseremoni tilpasset transpersoner som har bytta navn, og sier til Vårt Land:

 Det er ikke en godkjent liturgi, men et privat forslag til en måte å markere navneseremoni på. Seremonien legger vekt på å bekrefte ens identitet. Jeg mener at dette er helt innafor og at Gud visste at dette ville komme. Han er med på de valgene vi tar.

Ovesen sier til Vårt Land at han mener  det er viktig å gi et kirkelig tilbud for å markere noe som for mange kan være en stor opplevelse og en viktig overgang. Han håper hans forslag til liturgi vil bli benyttet av flere.

– Det er mange som opplever kjønnsinkongruens som sliter med utenforskap, og folk har blitt møtt med avvisning i stedet for inkludering. Mangfold er et uttrykk for det store fellesskapet. Jeg vil si tydelig ifra om at vi som kirke representerer Vår Herre – som ønsker mangfold velkommen.

Liturgien er inspirert og utarbeidet med bakgrunn i lignende seremonier i andre land, litteratur og tilegnet kunnskap om temaet.

Merete Thomassen er førsteamanuensis i liturgikk ved Universitet i Oslo. Hun syns det gir mening at Den norske kirke blir involvert i en navneseremoni som dette.

– Kirka er gode på overgangsritualer – slik som dåp, konfirmasjon, vielse og gravferd. Endring av kjønn er jo også en stor overgang. Jeg syns at det på mange måter høres veldig naturlig ut at prester går inn i den problematikken.

Thomassen ser likevel ikke for seg at dette er noe som kan gjennomføres uten motstand, og sier til Vårt Land:

– Jeg vil tro at dette er en problematikk som vil tvinge seg fram, og det blir garantert en oppheta debatt.

 

E

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Regnbuemesser i kirken

I år holdes det minst 18 såkalte regnbuemesser i Den norske kirke i forbindelse med Pride-feiringer, viser en oversikt. Avisen Dagen var til stede i