Vil SV tillate eggdonasjon?

Gravid
Foto: Kalea Jerielle fra Unsplash
Etter at FrP forlot regjeringene, er situasjonen snudd på hodet med tanke på mulige liberaliseringer av bioteknologiloven.

Med en flertallsregjering blokkerte KrF ytterligere liberaliseringer, men nå har Ap og SV har sagt at de står beredt til å gi Frp flertall på Stortinget i disse sakene, og KrF har allerede erkjent nederlaget .

Men selv om det nå er flertall i Stortinget for eggdonasjon, er det ikke helt uproblematisk å få til en liberalisering. Til avisen Dagen sier Frps helsepolitiske talsmann, Åshild Bruun-Gundersen at de blir nødt til å utfordre SV til faktisk å tillate eggdonasjon. Og Dagen skriver videre:

I 2018 gikk SV inn for å «tillate eggdonasjon med overskuddsegg med samme strenge regler som for sæddonasjon. Donor skal være ukjent og ikke-anonym».

– I så fall blir det ikke mange egg, sier Bruun-Gundersen.

– Jeg har hele tiden ment at kvinner som vil donere, må få gjøre det. Vi er avhengige av at SV også legger seg på den linjen for å få vedtatt eggdonasjon, sier hun.

SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz opplyser at partiet vil ta stilling til konkrete forslag i sitt arbeid med saken i Stortinget.

To betingelser

Bioteknologirådets flertall Stemte for eggdonasjon i 2015, på lignende betingelser:

• Donerte egg må være overskuddsegg etter at prøverørsbehandling er avsluttet.

• Donerte egg blir befruktet med partnerens sæd, slik at det er genetisk forbindelse mellom barn og én av foreldrene.

Rådet ble fornyet i fjor, og skal trolig gå gjennom sakene på ny i neste rådsmøte, ifølge leder Ole Frithjof Norheim. Neste møte er 12. februar.

Frykter kommersialisering

Rådsmedlem og lege Morten Magelssen er mot både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Han er førsteamanuensis ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

– Ved eggdonasjon nærmer vi oss problemet med surrogati, nemlig at det kan bli en kommersialisering av svangerskapet og at egg kan bli en handelsvare. Unge kvinner kan få penger for å donere egg, på samme måte som surrogatimødre får penger for å stille opp, sier han.Dersom eggdonasjon blir innført håper Magelssen at politikerne legger seg på linja Bioteknologirådet gikk inn for i 2015 om bare å kunne bruke overskuddegg.

Han er kritisk til at det ellers kan bli ulike former for subtilt press overfor kvinner til å gi fra seg egg.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Dainis Graveris fra Unsplash

Farlig lettvint om kjønn

I sitt innlegg Det androgyne 13.07. prøver Jørg Arne Jørgensen (JAJ) å stille seg utenfor debatten og gi kjønn en analyse fra et slags olympisk