Svensk bank dømt for å ha diskriminert transvestitt: Syntes hans røst lød for «mannlig»

Foto: Christian Dubovan fra Unsplash
Foto: Christian Dubovan fra Unsplash

Transvestitten ville gjøre en overføring via telefonbanken. Men i banken fattet man mistanke, da en person med kvinnenavn lød som en mann. Nå er banken dømt for diskriminering. Det skriver Document.no.

I Sverige har myndighetenes fokus på såkalte utsatte grupper kommet svært langt. Dette gjelder ikke minst transvestitter og andre med uklar kjønnsidentitet.

Fria Tider beretter om en sak der den store banken SEB (Svenska enskilda banken) ble dømt for angivelig å ha utsatt en transperson for diskriminering. Avisen skriver:

En transvestit nekades att göra en banköverföring via telefon eftersom hans röst lät «lät lite för manlig», rapporterar P3 Nyheter.

Nu har SEB dömts för diskriminering.

Fria tider forteller om  bakgrunnen:

Transvestiten, som har tagit ett kvinnligt namn, skulle i juni 2019 genomföra en överföring via SEB:s telefonbank.

Den aktuelle personen identifiserte seg med bank-ID, men banken fattet likevel mistanke til at noe ikke stemte. For til å ha et kvinnelig navn, var vedkommendes røst nokså mannlig. Det er ikke helt vanlig at en kvinne snakker med mannsstemme.

Men da banken forklarte kunden at de reagerte, følte vedkommende seg straks diskriminert:

– Självklart blev jag frustrerad, arg och ledsen över att jag inte fick hjälp, säger transvestiten till radiokanalen.

Det hele ble så anmeldt som brudd på loven om diskriminering. Banken forsøkte å forklare at de kun hadde ivaretatt normale sikkerhetsprosedyrer. Det førte til frifinnelse i første rettsinstans, tingretten:

SEB har försvarat sig med att det handlar om en säkerhetsåtgärd för att hindra bedrägerier, och friades tidigare av tingsrätten.

Den påstått diskriminerte personen gikk imidlertid videre med saken, og anket til neste rettsinstans, hovrätten (lagretten). Der ble utfallet et annet:

Men nu har banken dömts för diskriminering av hovrätten och ska betala skadestånd till transvestiten.

 

Document.no

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter