Professor får millionerstatning – slipper å si «frøken» til mannlig student

Foto: Sharon McCutcheon fra Unsplash
Foto: Sharon McCutcheon fra Unsplash

Det hele begynte etter en forelesning holdt av professor Nick Meriwether ved Shawnee State University i Ohio, USA. Han hadde tiltalt en av de mannlige studentene med «ye s, sir», men det viste seg at studenten ikke identifiserte seg med sitt biologiske kjønn.

Som transperson krevde han å bli tiltalt med feminine pronomen eller med «frøken», ifølge avisen Cincinnati Enquirer.

Det sa professoren at han ikke var villig til, og et ordskifte oppstod med studenten. Ifølge rettslige dokument skal studenten ha brukt banneord og opptrådt fiendtlig. Professoren prøvde å komme studenten i møte ved å si at han bare ville bruke studentens etternavn.

Ble truet med oppsigelse

I kjølvannet av konfrontasjonen sendte studenten inn en klage på professoren til universitetsledelsen. Universitetet tok studentens parti og ba professoren bruke de benevnelsene studenten ønsket.

Meriwether sa seg villig til dette under vilkår av at han fikk skrive i kursplanen at dette skjedde under tvang.

Kompromissforslaget ble avslått av ledelsen. Professoren fikk istedet en skriftlig advarsel i sin personalmappe. Der stod det at om han ikke endret måten han henvendte seg til transkjønnede studenter på, og tok i bruk deres foretrukne pronomener, ville han få ytterligere refs. Han risikerte også å bli oppsagt.

Viser til sin kristne tro

Meriwether valgte da å saksøke arbeidsgiveren sin. I 2021 ga U.S. Sixth Court of Appeals, tilsvarende en norsk lagmannsrett, professoren rett.

Retten påpekte at grunnlovsfedrene mente at «tankefrihet og ytringsfrihet er umistelige middel for å oppdage og å spre politisk sannhet», og at universitetet brøt professorens ytringsfrihet ved å handle som de gjorde.

– Jeg tror at Gud skapte menn og kvinner, han og hun. En forelesningssal skal være et sted med levende debatt og diskusjon, og universitetet har ingenting med å diktere mine ytringer med tvang, forklarer den kristne professoren i et intervju med Fox News.

Renvaskes og får erstatning

Nå har universitetet valgt å inngå forlik med professoren. I følge stiftelsen som har støttet professoren, Alliance Defending Freedom, tilkjennes professoren 400.000 dollar eller ca. 3,5 mill. kroner i erstatning.

I tillegg fjernes advarselen fra personalmappen og han slipper å bruke pronomen som er i strid med biologisk kjønn.

Universitetet legger til i en uttalelse at økonomiske grunner ligger bak forliket fra deres side.

«Selv om vi har bestemt oss for å inngå forlik, nekter vi for at noen har fratatt dr. Meriwether ytringsfriheten eller religionsfriheten. Men det er blitt klart at saken brukes for å fremme splittende sosiale og politiske agendaer på bekostning av universitetet og studentene. Den kostnaden kan bedre brukes på å oppnå Shawnee States egne mål», heter det i uttalelsen.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Medisin

Skottland responderer på Cass-rapporten

Skottlands regjeringsparti Scottish National Party (SNP) suspenderer bruken av pubertetsblokkere i en stor helomvending, etter å ha lest en knusende britisk rapport av barnelegen Hilary