Opprop for krav om pride-retrett

Nyheter
Foto: Branden Harvey fra Unsplash

Småbarnsmor Eden Abraham Paalgard har sammen med en homofil barnehagelærer og en lesbisk aktivist startet opprop mot pride i skoler og barnehager i Oslo. Det skriver avisen Klassekampen.

Underskriftskampanjen «Nei til obligatorisk Pride-markeringer i barnehage og skole» ble lansert like før helga. I skrivende stund har over 3000 personer signert oppropet som har Oslo-foreldre som målgruppe.

Klassekampen skriver videre:

Initiativtakerne er Jim Swann, barnehagelærer og talsperson for LGB Alliance Norge, Tonje Roth Gjevjon, lesbisk feminist – og Eden Abraham Paalgard, småbarnsmor og lærer fra Romsås i Grorud bydel.

Underskriftskampanjen retter seg mot byråd for utdanning Julie Remen Midtgarden. I Klassekampen i fjor sa hun at ingen barnehager i Oslo skulle tvinges til å feire pride.

«Når det likevel skjer og byråden velger å se bort fra det, er det et stort tillitsbrudd til foreldrene og folket» står det i oppropet.

Ikke noe for barn

– At det å delta skal pålegges barnehager og skoler, sitter ikke helt riktig for meg,sier Jim Swann.

Han er homofil og er talsperson for LGB Alliance i Norge, som er kritisk til den moderne pride-bevegelsen. Alliansen jobber for lesbiske, homofile og bifiles rettigheter og mener ideen om at kjønnsidentitet er viktigere enn fødselskjønn, truer konseptet homofili.

Swann viser til at homokampen var en seig kamp der man gradvis fikk overtalt flertallet. Han mener arbeidet for mangfold og aksept må skje i barnehagen hele året, og at pride er for kontroversielt for barnehagen.

– Pride handler i utgangspunktet om seksualitet, og det har ikke med barn å gjøre, sier Swann.

Swann understreker at han ikke har problemer med å formidle til barn at det finnes forskjellige familiestrukturer.

– Men den type mangfoldsarbeid kan gjennomsyre barnehagens arbeid året rundt.

Swann mener selve regnbueflagget er et politisk flagg med et budskap som er kontroversielt.

– Folk legger mye forskjellig i regnbueflagget. For eksempel dette med kjønn, hva det er og at man kan bytte kjønn. Det er kontroversielt. Man kan snakke om disse temaene på personalmøtene i barnehagen, men å kjøpe en pakke der man skal feire dette, synes jeg blir problematisk, sier han.

– Det blir tvang

Eden Abraham Paalgard samlet i fjor inn underskrifter lokalt i Grorud mot at barnehagene i bydelen skulle markere pride. Hun fikk ikke gehør hos bydelen og endte med å holde barnet sitt hjemme. Hun sier at hun vil gjøre det samme i år dersom hun ikke når fram.

– Når byråden gir et løfte om at tvang ikke skal finne sted, men det allikevel skjer, svekkes tilliten, sier hun.

I Paalgards barnehage har samarbeidsutvalget, der både foreldre og ansatte er representert, blitt enige om at de skal jobbe med barnehagens verdigrunnlag uten å knytte seg til pride. Bydelsutvalget har et vedtak der de oppfordrer alle barnehager til å flagge.

Bydelens mangfold-, oppvekst og kulturkomité omtaler det som et vedtak om å markere pride i bydelens barnehager.

– Pride blir det eneste svaret på hvordan mangfold kan formidles og forstås. Når det kommer som et påbud ovenfra, er det problematisk på mange måter, det er tvang, sier Paalgard.

Kan ikke søke fritak

«Det finnes ikke et vedtak om at Pride skal markeres i skoler eller barnehager, men jeg synes skolene skal ha en positiv innstilling til å markere Pride», skriver utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H) i en e-post til Klassekampen.

Midtgarden sier i e-posten at undervisning om mangfold og inkludering, inkludert kjønns- og seksualitetsmangfold er en viktig del av læreplanene, og ikke noe man kan søke fritak fra. Videre understreker hun at skolene selv bestemmer hvordan pride markeres, og tilpasser undervisningen etter for eksempel alder.

Når det gjelder barnehage er det ifølge byråden opp til bydelene og barnehagene selv å vurdere hvordan dette gjøres best i deres barnegruppe.

Oppropet kan signeres her

 

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter