Jordan Peterson forlater stillingen som professor ved universitetet i Toronto

Foto: Alex Shutin fra Unsplash
Foto: Alex Shutin fra Unsplash

Den troende kanadieren Jordan Peterson har lenge ment at vestlige universiteter er dominert av en ekskluderende woke-kultur og venstreradikale krefter, men nå har det toppet seg.

Han forlater stillingen som professor ved Universitetet i Toronto som han har innehatt siden 1998. Dråpen som fikk begeret til å renne over var at hans studenter ikke jobb etter studiene.  Samtidig har han i lang tid følt seg presset ut av akademia.

Gjennomsyrende identitetspolitikk

I et avskjedsbrev, publisert på hans YouTube-kanal og i den konservative canadiske avisen The National Post, gir han klar beskjed om hvorfor.

Noe av skylden legger han på det som ofte kalles identitetspolitikk. Peterson bruker begrepet «DIE» (Diversity, Inclusivity, Equity). Han mener fokus på mangfold, inkludering og likhet, eller «DIE-ideologien», gjennomsyrer akademia, skriver Aftenposten.

Jordan Peterson konfronterer det ukjente

– Jeg hadde sett for meg å undervise og forske ved universitetet i Toronto på heltid, helt til de måtte hale skjelettet mitt ut av kontoret mitt. Jeg elsket jobben min. Det inkluderer studentene, nyutdannede kolleger, stipendiater.

Men slik ble det ikke for Jordan Peterson.

– Det er det mange grunner, inkludert det faktum at jeg nå kan undervise mange flere mennesker og med mindre forstyrrelser på nettet, sier han og understreker at det er mye å være takknemlig for.

Kjendis som kontrær

Peterson har blitt en verdenskjendis på få år, helt siden han høsten 2016 kritiserte en nye lov i den kanadiske provinsen Ontario. Loven skulle sikre bruken av nyskapte kjønnspronomener ved omtale av transpersoner.

Siden har han reist verden rundt for å snakke om alt fra psykologi og politikk til at unge menn må lære seg å rydde rommet sitt. Særlig er han kjent for sin kritikk av identitetspolitikk og stadig innskrenket ytringsfrihet. Bare Youtube-kanalen hans har i dag nær 4,5 millioner abonnenter.

Rett vest for Vesten

Jordan Peterson kaller seg i dag «persona non grata» i akademiske kretser. Ifølge seg selv kunne han levd med det, men da hans studenter begynte å oppleve vansker i yrkeslivet, endret saken seg.

– Vi er nå på det punktet hvor rase, etnisitet, “kjønn” eller seksuell preferanse regnes som den fremste, grunnleggende egenskapen som definerer hver person, akkurat som de radikale venstreorienterte håpet på. Men det blir verre: I dag er det den viktigste kvalifikasjonen for studier, forskning og sysselsetting. Trenger jeg påpeke at dette er galskap?

Profeterer

Videre i brevet serverer han sin tolkning av hva som skjer i Vesten – i både fortid, nåtid og fremtid. Peterson er bekymret for at dette vil bli Nord-Amerikas og Europas bane.

Til slutt siterer han profeten Hosea kapittel 8 vers 7: «Vind sår de, og storm skal de høste.»

– Den vinden er i ferd med å øke i styrke, avslutter Peterson advarende

 

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Adam Nescioruk fra Unsplash

Norge responderer på Cass-rapporten

Overlege Anne Wæhre leder teamet ved Rikshospitalet som behandler unge transpersoner sier til NRK at hun mener det er lite dokumentert at behandlinga hun gir