EU-domstolen avviser 7-årig juridisk kamp mellom LHBT-aktivist og et kristent par

Konditor utstilling
Foto: Igor Ovsyannykov fra Pexels

Den langvarige juridiske kampen mellom en kristen bedrift, som nektet å bake en kake som forfektet homofilt ekteskap, og en krenket LHBT-aktivist ser ut til å være over etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avviste saken. – En seier for ytringsfriheten, sier støttespillerne til bedriften.

Den syv år lange kampen mellom de to partene startet i mai 2014, da Gareth Lee bestilte en kake til 36,50 pund fra Ashers-bakeriet i Belfast, drevet av Daniel og Amy McArthur. Paret nektet å etterkomme bestillingen fra Lee fordi de var uenige i slagordet «Support Gay Marriage», som skulle være trukket med glasur på kaken.

Ordren ble først akseptert og betalt, men to dager senere ringte de kristne eierne av selskapet for å si at det ikke kunne fullføre ordren på grunn av den forespurte meldingen, skriver Daily Mail. Det utløste en lang og kostbar kamp, med gjentatte skuffelser for Lee.

Saken ble kjempet i flere domstoler, og nådde til slutt Storbritannias høyesterett i 2018, som slo fast at Lee ikke ble diskriminert da Ashers bakeri nektet å lage ham en kake med slagordet som støtter homofile ekteskap.

Saken har kostet The Equality Commission of Northern Ireland 251 000 pund i offentlige penger, mens Christian Institute har dekket 250 000 pund i juridiske kostnader for Ashers-bakeriet.

Etter nederlaget i høyesterett henviste Lee saken til den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, hvor han hevdet at hans menneskerettigheter ikke ble godt nok ivaretatt.

Lee ble på nytt skuffet torsdag, da den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i en skriftlig kjennelse avviste saken.

Christian Institute ønsker kjennelsen velkommen og sier at det er «gode nyheter for ytringsfriheten og gode nyheter for kristne».

– I’m surprised anyone would want to overturn a ruling that protects gay business owners from being forced to promote views they don’t share, just as much as it protects Christian business owners, sier talsperson Simon Calvert.

– Jeg er overrasket over at noen skulle ville omgjøre en kjennelse som beskytter homofile bedriftseiere fra å bli tvunget til å fremme synspunkter de ikke deler, like mye som den beskytter kristne bedriftseiere, sa talsmann for Christian Institute, Simon Calvert.

Lee sier han hadde håpet på et annet utfall og at han er mest frustrert over at at «kjernespørsmålene ikke ble rettferdig analysert og bedømt på grunn av en teknisk sak».

– Alle har ytringsfrihet, og den må gjelde like mye for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Beskjeden på kaken var min, og jeg betalte et selskap som trykket meldinger på kaker, for å trykke meldingen min. Ingen av oss skal forventes å måtte finne ut hva bedriftseierne mener før de går inn i butikken deres eller betaler for tjenestene deres, sier Lee.

Lees advokat Ciaran Moynagh fra Phoenix Law, sier de vil vurdere en ny rettslig prosess under nasjonal lovgivning.

 

Document.no

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter