Stadig flere identifiserer seg som skeive

Foto: James A Molnar fra Unsplash
Foto: James A Molnar fra Unsplash

IDENTITET: Andelen er fem ganger så høy ved Brown University som i USA sett under ett.

Brown University er et av de åtte universitetene i den såkalte Ivy League. Andre medlemmer i denne eksklusive gruppen med lange historiske røtter er Harvard, Yale og Columbia.

38 prosent av studentene ved Brown University regner seg som LHBTQ, ifølge studentavisen Brown Heralds vårundersøkelse for 2023.

Andelen som identifiserer seg med seksuelle minoriteter har økt sterkt i USA og andre vestlige land det siste tiåret.

I Norge beregnet SSB i 2020 at andelen er 6,9 prosent. I 2008 kom SSB fram til at 1,2 prosent i Norge er homofile, lesbiske eller bifile.

Bufdir anslår at andelen LHBT er 1 til 10 prosent.

Skiller seg fra befolkningen

I USA utgjør den nå 7,1 prosent blant voksne, ifølg en undersøkelse fra Gallup som ble publisert i februar. Men i aldersgruppen 18 til 25 år gjaldt det hele 19,7 prosent.

Ved Brown har veksten vært langt mer markant enn i USA for øvrig.

I en tilsvarende undersøkelse ved universitetet i 2010, var andelen 14 prosent.

– Lettere å være åpne

Student Josephine Josephine Kovecses (25) synes ikke det er vanskelig å forklare forskjellen på studentene ved Brown og USA som helhet.

– Skeive mennesker har ikke vært i stand til å være åpne om sin identifikasjon så lenge. Så det er flott at tallet vokser og at skeive mennesker er i stand til å være åpne særlig ved Brown, sier hun til studentavisen.

Andelen homofile og lesbiske har økt med 26 prosent. Studentene som identifiserer seg som biseksuelle har økt med 232 prosent. For øvrige seksuelle orienteringer – som skeiv, panseksuell, aseksuell eller spørrende/usikker – er økningen på hele 793 prosent.

Tror heller på sosialt press

Eri Kaufmann, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i London, mener på sin side det er mer sannsynlig at studentene er preget av sosialt press og ideologi.

Han viser til at LHBT-identitet vokser langt mer enn LHBT-adferd.

– Hvis dette handlet om at mennesker følte de kunne komme ut, burde disse trendene øke samtidig, sier han i en epost til thecollegefix.com.

Dagen

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter