Bollestad om reaksjoner på konverteringsterapi-lov: – Alarmen bør gå

Foto: Markus Spiske fra Unsplash
Foto: Markus Spiske fra Unsplash

Onsdag omtalte Dagen at Riksadvokaten mener det er tvilsomt om det kan vedtas et absolutt forbud mot konverteringsterapi mot voksne.

Det får partileder Olaug Bollestad (KrF) til å reagere.

– Alarmen bør gå i regjeringsapparatet når de fremste juridiske miljø påpeker at regjeringens nye lovforslag kommer i konflikt med grunnleggende menneskerettigheter som tros- og tankefrihet, respekt for privatliv og for personlig autonomi og frihet, sier Bollestad i en e-post til Dagen.

Riksadvokaten, statsadvokatembetet og Advokatforeningen har alle gitt uttrykk for at regjeringen går for langt i sitt foreslåtte forbud mot konverteringsterapi.

– Kan ikke omfatte voksne samtykkende mennesker

– Det vil være sjokkerende om regjeringen ikke tar inn over seg den tydelige faglige kritikken som har kommet i høringsrunden. De kan rett og slett ikke komme med et uendret forslag til Stortinget, sier Bollestad til Dagen.

KrF satt selv i regjering da Solberg-regjeringen foreslo et forbud mot konverteringsterapi i juni i fjor. Solberg-regjeringen åpnet likevel for å tillate konverteringsterapi for samtykkende voksne mennesker.

Det vil Støre-regjeringen forby i lovforslaget som kom i juni i år.

– Et konverteringsterapiforbud kan ikke omfatte voksne samtykkende mennesker. Det er et brudd med viktige friheter, og det er i seg selv diskriminerende i og med at det er homofile og transpersoner som fratas samtykkekompetanse, sier Bollestad.

Bollestad med snuoperasjon i høst

Tidligere i høst fikk Bollestad skarp kritikk fra Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk for å være taus i homoterapi-debatten.

Da forslaget først ble lagt fram i juni i år ga hun sin støtte til forslaget.

«Ved første øyekast ser dette ganske likt ut som det vi foreslo», sa hun til Dagen i juni.

Det gikk hun derimot tilbake på i intervju med Dagen i oktober.

– Det var førsteinntrykket mitt da vi nettopp hadde fått sett forslaget. Nå, når jeg har fått se nærmere på dette, må jeg si at det ikke stemmer, sa hun da.

Dette reagerer Riksadvokaten på

Riksadvokaten Jørn Sigurd Maurud kom i forrige uke med et forsinket høringssvar til regjeringens forslag mot konverteringsterapi. Han presiserer at han er positiv til et forbud mot det han kaller «kjernen i konverteringsterapi», men mener det er flere problematiske sider ved denne regjeringens forslag enn ved Solberg-regjeringens.

«I særdeleshet reiser et absolutt forbud mot konverteringsterapi rettet mot samtykkende voksne betydelige, prinsipielle betenkeligheter ved at den enkeltes selvautonomi tilsidesettes. Det er også grunn til å spørre om det er adgang til å vedta et så inngripende forbud, hensett til den enkeltes rett til selvautonomi, privatliv, tros- og tankefrihet», heter det i høringssvaret.

Dele
E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn
Bli med i diskusjonen
Flere

Aktuelle nyheter

Foto: Camylla Battani fra Unsplash

Venstre vil tillate surrogati i Norge

Venstre la torsdag fram følgende forslag: * Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å tillate samtidig egg- og sæddonasjon for enslige og par. * Stortinget ber